הקושי במכירת אמנות ישראלית בשוק הישראלי
מכירת אמנות ישראלית הופכת קשה משנה לשנה, המחירים של האמנות מאמירים מיום ליום בצורה מלאכותית, ונוצרת בועת מחירים שאינה ראלית לשוק ומכבידה על מכירת אמנות ישראלית. אמנים שברצונם למכור אמנות ישראלית עכשווית מרגישים מחויבים להעלות את מחירי יצירותיהם על מנת להיחשב כמוערכים.
מי מחליט על המחירים במכירת אמנות ישראלית?
בית המכירות סות'ביס, אחד מחברות המכירות הפומביות הגדולות בעולם, בשנת 2000, במכירה פומבית שערך, גרם למחירי האמנות הישראלית העכשווית לטפס , ומשם החלו המחירים רק לעלות ולהשתולל כלפי מעלה. הוא החל לרכוש את היצירות יישירות מהאמנים ובכך בעצם פסח על החלוקה הברורה שהייתה בענף, שוק ראשוני ומשני.
המהלך של סות'ביס היה מהפכני, הוא שינה את החלוקה הברורה שהיתה נהוגה עד אז בענף האמנות, לשוק ראשוני ושוק משני. בשוק הראשוני, הוא שוק הגלריות, הסוחרים והירידים, בהם מתבצעות מכירת אמנות ישראלית ומתנהל משא ומתן עם האמן ובו נקבע ערך היצירה. השוק המשני, שבו פועלים בתי המכירות, אחראי על מכירת יצירות האמנות החל בקונה הפרטי הראשון שלה והלאה, השוק המשני הוא כמו בורסה: מכירת האמנות הישראלית בשוק זה אין בו חוקיות, והוא יכול לקדם אמן ולמכור את יצירותיו כאמנות ישראלית איכותית ולהעלימו מיד לאחר מכן. מניה.
לעומת סותבי'ס, בבתי המכירות הפומביות בארץ, אין עדיין שוק של אמנות ישראלית עכשווית משום כך לא נקבעו עדיין מחירי שוק למכירת אמנות ישראלית עכשווית.
כיום התמחור של אמנות ישראלית, מספק נורמות חברתיות, שהופכות לצערם של כל הנוגעים בדבר, להבנות בשוק, הנורמות קובעות שהמחיר של יצירת אמנות של אמן ישראלי בוגר תואר ראשון, צריך לעמוד סביב 1000 דולר.
אם תיקבע איזשהי נוסחה, בתמחור אמנות ישראלית, יתכן שהמחירים יחזרו להיות שפויים, ויאפשרו לקהל הרחב, לרכוש אמנות ישראלית איכותית וטובה.
נכון לכרגע, אמנים רבים מתקשים להעריך את המחיר של יצירותיהם ולכן נמצא אמנים רבים שמוכרים אמנות איכותית במחירי רצפה של 400-600 ש"ח ולעומתם, אמנים רבים שיעריכו את שווי יצירותיהם הרבה מעבר לשוויים האמיתי.
בפועל - היחיד הקובע את מחיר היצירה הוא הקונה שמוכן לשלם את המחיר...
שירי מאיר
http://www.zimelart.co.il